Gå til hovedindhold

En god hverdag – hver dag

Tidlig træning viser lovende resultater

Tidlig træning viser lovende resultater

Regelmæssig konditionstræning tidligt i sygdomsforløbet med sclerose ser ud til at kunne beskytte vigtige hjerneområder og samtidig styrke kroppens modstandsværk mod sygdommens aftryk. Det viser resultaterne fra nyt, dansk studie, som Scleroseforeningen har støttet med 250.000 kroner.

Ny forskning viser, at du med fordel kan starte med at deltage i fysisk træning fra den dag, du får diagnosen. For det kan potentielt have en positiv effekt på udviklingen af sygdommen. Helt konkret ser tidlig og regelmæssig konditionstræning ud til at kunne medvirke til at beskytte vigtige hjerneområder og samtidig styrke din krop, så den er mere modstandsdygtig overfor sygdommens aftryk.   

”Resultaterne fra vores projekt peger på, at der er en effekt ved at starte tidligt. Man kan opnå en positiv effekt på vigtige hjerneområders struktur og samtidig opbygge kroppens fysiske reserve ved at starte systematisk – og gerne superviseret – konditionstræning allerede fra et tidligt stadie af sygdomsforløbet”, fortæller forskeren bag projektet, Morten Riemenschneider, ph.d.-forsker på Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, og fortsætter:

”Sammenholdt med det faktum, at det har vist sig sikkert for mennesker med sclerose at dyrke fysisk træning, kan det anbefales at starte fysisk træning tidligt i sygdomsforløbet.”

Studiet peger også på, at tidlig træning kan give bedre kondition og gangfunktion samt muligvis også kan medvirke til at reducere oplevelsen af træthed.

Anbefalingen er derfor klar: Start tidligt og find en motionsform, du kan lide, og som du har lyst til at dyrke regelmæssigt. Så er chancen for, at du har lyst til at fortsætte træningen større.

Læs mere om forskningsprojektet og resultaterne HER