Gå til hovedindhold

En god hverdag – hver dag

Lynsydet tofu med grøntsager og masser af smag

Lynsydet tofu med grøntsager og masser af smag

Personer

Til 2 personer

Anvendelse

Som et lækkert hovedmåltid

Holdbarhed

Resterne kan godt spises dagen derpå

Sværhedsgrad

Mellem

Tilberedningstid

15-20 minutter

Køkkengear in action

En god gryde, pande eller wok, der kan holde til at blive varmet godt og grundigt op

Det skal du bruge

  • 250-350 g fast tofu uden smag (drænet vægt), skåret i store tern
  • ½ citrongræs, knust og finthakket
  • ¼-½ knold frisk ingefær, finthakket eller fintrevet
  • 2-4 fed hvidløg, skåret i tynde skiver, finthakkede eller knuste
  • 1-2 frisk chili, skåret i tynde skiver
  • ½ kg grove grøntsager, enten finthakkede, snittede, strimlede eller revne (fx gulerødder, kål, squash, peberfrugter, porrer, pastinak, persillerod, knoldselleri, søde kartofler, broccoli, blomkål, bok choi, pak choi - ikke dem alle, men bare nogle af dem)
  • fiskesauce
  • vand
  • 1-2 spsk maizena, kartoffelmel eller arrow root
  • lime- eller citronsaft
  • salt
  • peber

Så nemt er det

  1. Tørvarm din pande, wok eller gryde, til den er rygende varm. Dvs. max varme på, direkte på blusset eller koge/induktionspladen, indtil panden, wokken eller gryden er meget varm. Det tager ca. ½-1 minut med induktion og 3-5 minutter med gas eller keramisk komfur, og 5-7 minutter med et elkomfur.
  2. Bland i mellemtiden tofu og alle krydderierne.
  3. Test om panden/wokken/gryden er varm nok ved at komme en lille smule vand i. Ikke mere end ¼-½ dl. Varmen skal være så intens, at vandet ikke fordamper, men flyver rundt som små bobler, når vandet rammer den varme overflade.
  4. Kom atter et lille skvæt vand i panden/wokken/gryden og tilsæt så tofu blandet med krydderierne i, og rør på livet løs. Der skal være lige nok væde til, at det ikke brænder på, men der må ikke være så meget væde, at det koger eller sejler. 
  5. Spæd løbende op med små skvæt vand (¼-½ dl ad gangen), så panden/wokken/gryden aldrig bliver helt tør.
  6. Tilsæt grøntsagerne efter ca. 3 minutter, når tofuen har fået smag og lidt farve. Stænk også med et skvæt fiskesauce.
  7. Sauter grøntsagerne sammen med tofuen i nogle minutter, til grøntsagerne er ved at være klar. De skal være friske og al dente, men ikke rå.
  8. Bland maizena med 1 dl vand og hæld det udover tofu og grøntsagerne. Rør i ca. et minut til maizenaen er fortykket og har jævnet al væden og smagen i wokken, så den nu er “klistret” på tofuen og grøntsagerne.
  9. Tag panden/wokken/gryden af varmen, vend med lime- eller citronsaft, og kom tofu og grøntsager på et fad eller direkte på tallerkenerne eller i skålene, det skal spises af.
  10. Krydr med salt og peber, og server.
     

Køkkentip

Det er helt OK at bruge forsnittede grøntsager i pose, enten friske eller frosne. Hvis du bruger frosne grøntsager, skal der ikke mere vand med, når du kommer grøntsagerne i panden, gryden eller wokken, da frosne grøntsager afgiver noget vand, når isen fra dem smelter.


Udover snittede grøntsager, kan du også bruge sukkerærter, normale ærter, bønnespirer og andre grøntsager, der er små og fine nok til at blive lynsydede, uden at de skal snittes i forvejen.
Og du kan jo lege på livet løs med smagen: basilikum, karry, rosmarin, timian, salvie eller hvad du nu har lyst til.


Sidst men ikke mindst, så kan samme fremgangsmåde med at lynsyde i vand også bruges til kylling eller kød, skåret i fine stykker, eller til rejer og andre skaldyr.

Video

Hej vi bruger også cookies

Nogle bruges til forbedring af siden. Ved at klikke 'OK' accepterer du brugen af alle cookies.